Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Το κάπνισμα αλλοιώνει το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου
Νέα Υόρκη: Οι καπνίστριες έχουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και οι παθητικές καπνίστριες επίσης κινδυνεύουν να εμφανίσουν κυτταρική βλάβη και έτσι να έχουν ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπανικολάου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology, η Δρ Κρίστι Γουόρντ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στον Σαν Ντιέγκο, μελέτησαν περίπου 4.400 γυναίκες που είχαν κάνει τεστ Παπ.
Διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές είχαν εκτεθεί περισσότερο σε παθητικό κάπνισμα, ήταν πολύ πιο πιθανό (μέχρι 70%) να έχουν μη φυσιολογικό αποτέλεσμα, σε σχέση με όσες δεν ήταν παθητικές καπνίστριες.
Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο τεστ Παπ δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι μια γυναίκα έχει ήδη καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όμως οι περισσότερες γυναίκες με μη φυσιολογικό τεστ αργότερα εμφανίζουν καρκίνο.
Η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η λοίμωξη από ορισμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τις ανωμαλίες στον τράχηλο της μήτρας, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό το παθητικό κάπνισμα να κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωτη στην εμφάνιση ανωμαλιών στον τραχηλικό ιστό και τελικά καρκινικών όγκων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοξικές ουσίες που μεταφέρει ο καπνός, πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς, μπορούν να εντοπιστούν στον ιστό του τραχήλου της μήτρας.
Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, σύμφωνα με τη Δρ Γουόρντ, «προκαλούν μεταβολές στο γενετικό υλικό των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές ανωμαλίες που φαίνονται στο τεστ Παπ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο».
Το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, έχει ήδη συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά, καθώς επίσης με καρδιοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα στους ενήλικες.
«Για μια ακόμη φορά, η μελέτη έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου», επεσήμανε η υπεύθυνη της έρευνας. Αν μη τι άλλο, όπως είπε, οι γυναίκες, ακόμα και αν δεν εμφανίσουν τελικά καρκίνο, επειδή θα έχουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα από το τεστ Παπ, θα υποβληθούν σε μακρόχρονες συνθήκες άγχους και σε πρόσθετα έξοδα, φοβούμενες ότι βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν κινδυνεύουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου