Πέμπτη 14 Απριλίου 2011


Ενώ στην Ελλάδα χωλαίνει η εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος , η κυβέρνηση στην Αγγλία, μετά τις ανατριχιαστικές εικόνες στα πακέτα τσιγάρων, ανακοίνωσε μέτρο απαγόρευσης των προθηκών με τσιγάρα στα καταστήματα.

Σε μία προσπάθεια να απομακρύνουν τον πειρασμό για τους καπνιστές και να κρατήσουν τους νέους μακριά από το κάπνισμα, τα πακέτα τσιγάρων θα πρέπει να τοποθετούνται σε μη εμφανή χώρο.

"Η καταφανέστατη προώθηση τσιγάρων ενθαρρύνει τους εφήβους να...
ξεκινήσουν το κάπνισμα σε μία ηλικία που είναι λιγότερο ικανοί να προβούν σε μία τεκμηριωμένη επιλογή", σημείωσε ο Sally Davies, επικεφαλής των γιατρών στην Αγγλία.

Η Αγγλία ακολουθεί το παράδειγμα χωρών όπως η Ισλανδία, η Ιρλανδία και ο Καναδάς που έχουν ήδη εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Οι αρχές εξετάζουν ακόμα και προτάσεις για την επιβολή κοινής συσκευασίας σε όλα τα προϊόντα καπνού, βάσει της οποίας οι καπνοβιομηχανίες θα χρησιμοποιούν πακέτα που δεν θα φέρουν τίποτα άλλο παρά προειδοποιήσεις για τις επιβλαβείς παρενέργειες του καπνίσματος.

Η Αυστραλία μάλιστα εργάζεται ήδη προς την κατεύθυνση ενός κοινού πακέτου, παράδειγμα που αν ακολουθήσει η Αγγλία θα την καταστήσει το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που το πράττει.

Στο μεταξύ, το μέτρο αυτό προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις, με τις ομάδες υγείας να το επικροτούν και τους πωλητές να εκφράζουν αντιδράσεις.

Από την Εθνική Ομοσπονδία Εμπόρων Λιανικής επισημαίνουν ότι το μέτρο αφαίρεσης των προσθηκών θα τους ζημιώσει κατά 65 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με την ανακοίνωση, ενώ επικαλείται έρευνα που έδειξε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποθάρρυνση των παιδιών από το κάπνισμα και θα βοηθήσει τους καπνιστές να το κόψουν.

Στο μοναδικό σημείο που εξέφρασαν αντίρρηση ήταν η προθεσμία που δίνεται στους καταστηματάρχες, που αναγκάζονται να αποσύρουν τις προθήκες μέχρι τον Απρίλιο του 2012, δίνοντας παράταση τριών επιπλέον ετών για εφαρμογή του μέτρου στα μικρότερα καταστήματα.

Link: http://www.on-news.gr/2011/03/blog-post_9189.html#
----

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου