Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η εφηβική παχυσαρκία εξίσου επιβαρυντική με το κάπνισμα για το προσδόκιμο επιβίωσης


Λονδίνο: Τα περιττά κιλά ή η σοβαρή έλλειψη βάρους στην εφηβική ηλικία μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης εξίσου με το κάπνισμα 10 τσιγάρων την ημέρα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ειδικοί του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 46.000 άνδρες από τη ηλικία των 18 ετών μέχρι και την συμπλήρωση του 38ου έτους.

Η παχυσαρκία ή το κάπνισμα πάνω από 10 τσιγάρων την ημέρα διπλασίαζαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα τα περιττά κιλά, το κάπνισμα ή η έλλειψη βάρους αύξαναν κατά 30% τον κίνδυνο και το ενδιαφέρον είναι ότι ο παχύσαρκος μη καπνιστής διέτρεχε όμοιο κίνδυνο με τον παχύσαρκο καπνιστή.

Όσοι είχαν έλλειψη βάρους, με δείκτη μάζας σώματος μικρότερο από 18,5 δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανεξαρτήτως αν κάπνιζαν ή όχι. Αλλά όσοι έπασχαν από σοβαρή έλλειψη βάρους, ΔΜΣ μικρότερο από 17, διέτρεχαν όμοιο κίνδυνο με τους υπέρβαρους.

Οι άνδρες που αποτέλεσαν το δείγμα είχαν γεννηθεί την περίοδο 1949-51 και ήταν νεοσύλλεκτοι στον στρατό, όταν επιλέχθηκαν για την έρευνα. Τότε μόλις το 3% του σουηδικού ανδρικού πληθυσμού απαλλασσόταν από τον Στρατό.

Σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες απεβίωσαν, με συχνότητα θανάτου χαμηλότερη στην ομάδα του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Συγκριτικά με τους εφήβους με φυσιολογικό βάρος, οι υπέρβαροι σε ηλικία 18 ετών αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά το ένα τρίτο, ενώ η παχυσαρκία διπλασίαζε τον κίνδυνο.

Και ο κίνδυνος αυξανόταν ανεξαρτήτως του καπνίσματος.

health.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου